Aarteenetsijöille

Piemonte Stresa ja Torino 24.03. – 27.03.2022

Nyt jos koskaan on kierrätys valttia. Italian kirpputoreilla ei tiedä minkälaisia aarteita tielle voi sattua.

Kevät alkaa virallisesti italialaisille kevätpäiväntasauksesta ja vuonna 2022 se on 20.maaliskuuta. Toisaalta Italiassa on sanonta ”marzo è pazzo” joka tarkoittaa sitä, että sää vaihtelee laidasta laitaan, viimeiset talven viimat saattavat sekoittua lämmittäviin auringonsäteisiin saman päivän aikana. Kannattaa pelata varman päälle jo ottaa matkaan mielummin lämmintä. Torinon elegantit kauppakadut tarjoavat tarvittaessa tulevan kauden tuotteita jokaiselle kukkarolle sopivaan hintaan. Kauppoja on jokaisen makkuun ja kun Italiassa ollaan, tyyli on tae.

Lentokentältä ajamme suoraan viinitilalle, jossa saamme nauttia talon antimista. Maistelemme viinejä ja hyvää ruokaa. Lounaan jälkeen lähdemme Stresaan, joka on rauhallinen ja hienostunut pikkukaupunki Lago Maggioren rannalle. Teemme kävelykierroksen Stresan pienessä keskustassa. Vapaata aikaa jää vaikkapa ostoksille tai aperitivon nauttimista varten. Päivällisen syömme hotellin ravintolassa. Seuraavana aamuna teemme retken lähimaisemissa. Tutustumme Lago Maggioren saariin. Isola Bella saari, jossa sijaitsee Borromeo, aatelissuvun palatsi. Teemme kierroksen palatsissa ja pääsemme ihailemaan sen loistoa. Kierroksen päätteeksi saamme tutustua hämmästyttävän upeaan puutarhaan. Isola Bellan kierroksen jälkeen jatkamme matkaa Isola Pescatoriin, jossa syömme lounaan. Lounaan jälkeen suuntaamme Torinoon. Päivän ohjelmassa kolme lyhyttä venematkaa.

Alla olevat 4 kuvaa ja edellinen kuva: Maarit Kerojärvi

Etsivä löytää! Vuoden aikana Piemontessa on useita kirpputoritapahtumia ja antiikkiesineiden markkinoita. Suosituimmat antiikkiin ja keräilyyn liittyvistä tapahtumapaikoista sijaitsevat maakunnan pääkaupungissa Torinossa. Italiassa on vuoden aikana useita maineikkaita antiikki- ja kirpputorimarkkinoita.

Päätimme aloittaa Torinosta. Lauantaisin kaupungin Piazza della Repubblican alueella pidetään Al Balon kirpputori. Perinne syntyi vuonna 1857. Markkinat kestävät koko päivän klo 7-18.00. Esille panijat ovat antiikkikauppiaita, vanhan tavaran keräilijöitä, keksijöitä, taidemaalareita ja muusikoita.

Torino oli yhdistyneen Italian Kuningaskunnan ensimmäinen pääkaupunki ja se on viittä vaille miljoonakaupunki. Kaupungin ilme on aristokraattinen ja sen arvokkaissa ja historiallisissa kahviloissa on kirjoitettu Italian historiaa. Kaupungin keskustassa on vielä muutamia historiallisia kahviloita ja niissä on mahdollisuus nauttia vaikkapa bicerin (kahvia, kaakaota, maitoa) tai martini kaupanteon ohella. Kaupungissa on jättikokoisia piazzoja. Yksi niistä on Piazza della Repubblica, tasavallan aukio, joka on lauantaisen kirpputorin tapahtumapaikka. Aukiolta lähtee Dora-joen suuntaan pienempiä teitä, joiden reunoilla kaupankäynti jatkuu.

Alla olevat kolme kuvaa: Mario Alesina

Al Balon kirpputori levittäytyy laajalle alueelle, näytteilleasettajia on noin 300 ja heidän lisäkseen vielä noin 50 alueen antiikkikauppiasta. Kirpputorilla on tarjolla antiikkia, käsitöitä, luomuksia, keräilytuotteita ja menneisyyden aarteita.

Kirpputorille lähdetään tekemään löytöjä. Silmiin saattaa osua käsin kaiverrettu kävelykeppi, tinalelu, piippuja, sikarikoteloita, mustekyniä, kelloja. Hopeinen esine, tai kuparia ja lasia. Kun oikein etsii, niin löytää! Tinkiminen on sallittua. Aina ei kortti kelpaa maksuvälineeksi.  

Piemonte on hyvinvoivaa ja vaurasta Italiaa. Po-joki, Italian pisin joki syntyy Torinon pohjoispuolella Alpeilla ja se on suonut kautta aikojen kulkuyhteydet ja markkina-alueet Adrianmerelle saakka. Maisemassa on laajoja riisiviljelmiä, maito- ja karjatiloja. Piemonte on tunnettu hyvistä juustoista ja viineistä, sanotaan, että Piemonten maakunta on gourmet -ruuan paratiisi. Slow Food liike on lähtenyt täältä.  Lisää aiheesta: https://italianopas.wordpress.com/2015/06/11/hidasta-ruokaa-italiassa/

Alla olevat kaksi kuvaa: Mario Alesina

Voimakas teollinen yrittäjyys on lyönyt leimansa kaupungin väestöön. Muuttoliike etelästä pohjoiseen oli vahva 50- ja 60-luvuilla kun Fiat tarvitsi työntekijöitä. Vahva kokemus maanviljelyssä ja teollisen yrittämisen tuoma hyvinvointi elävät sulavasti rinnakkain.

Kierrätys on aina ollut erittäin suosittua Piemontessa, myös siksi, että siellä on edelleenkin olemassa ammatti ”rigattiere”, keräilijä, joka tuo aukiolle kaikenlaisia ​​tavaroita maaseudun kellareista tai kaupunkien ullakoilta, jotka ovat varsinaisia vetonauloja kirpputoreilla. Kaikki perustuu menneen ajan ainutlaatuisuuteen, omaperäisyyteen ja viehätysvoimaan.

Ottaen huomioon alueen historian ja sen aristokraattisen luonteen, ei ole harvinaista törmätä tietyn arvoisiin esineisiin, jopa pienten markkinoiden myyntikojuissa.

Muutamia piemontelaisia yrityksiä: Fiat 1899, Martini & Rossi 1847- vermouth, Olivetti 1908 kirjoituskoneet ja toimistolaitteisto, Caffarelli 1832 – gianduiotti, suussa sulavia, useinmiten kultaiseen paperiin käärittyjä suklaakonvehteja.

Vuonna 2006 Torinossa pidettiin Talvi Olympialaiset ja toukokuussa 2022 tullaan Torinossa pitämään Euroviisut.

Ennen kotiin paluuta ja lentokentälle lähtöä vietämme aikaa Lingotto-monitoimitilassa ja jokainen oman valinnan mukaan voi tehdä ostoksia tai vierailla saman katon alla olevissa museoissa. Kyseessä on entinen Fiatin tehdas, jossa satakunta myymälää, kongressitiloja, museoita. Maininnan arvoinen on Eataly herkkukauppa. Jos shoppailu ei kiinnosta, niin rakennuksen Fiat 500 museo ja mullistava puutarha, joka on rakennettu Fiatin koeradan päälle rakennuksen katolle.

Alla olevat kuvat on Torinon kaupungin kuva-arkistosta. Kaikkia kuvia varten olen saanut julkaisuluvan. Olen todella tarkka tekijänoikeuksista. Sama italiaksi: Il materiale sotto, appartiene agli archivi fotografici della Città di Torino e di Turismo Torino e Provincia, ed è coperto dai diritti d’autore per cui, se pubblicato, sarà necessario segnalarne i credit.
Turismo Torino e Provincia
Archivio immagini

Teksti: Maarit Kerojärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s