Navigli – Milano

Foto: Andrea Cherchi

Ihana Navigli, kanavien alue Milanossa. Pohjois-Italian järviltä tuotu vesi kiertää kaupungin. Osa kanavista on nykyisin piilossa asfaltoitujen teiden alla. Ticino-joki Maggiorejärveltä ja Adda-joki Comojärveltä antavat osuutensa kanavien vesiin, tosin vesi on ohjattu palautumaan kyseisiin jokiin.

Historialliset kanavat yhdistävät mm Lago Maggioren Lago di Comoon. Näitä keinotekoisia reitityksiä ja alueen jokia hyväksi käyttäen kauppa sujui jo 1300-luvulla Milanosta Keski-Eurooppaan ja Adrianmerelle. Kanavien alkuperäinen tarkoitus oli tuoda kasteluvettä järvialueelta laakson viljelmiä varten. Kanavajärjestelmän perustivat sisterssiläiset munkit 1100-luvulla, myöhemmin veden reitityksiä lisättiin ja muokattiin. 1300-luvulla kanavia pitkin tuotiin Lago Maggioren vuorilta louhittu rakennusmateriaali Milanon tuomiokirkon rakentamista varten. 1400-luvulla Leonardo da Vinci laati kanaviin sulkujärjestelmiä.

Foto: Andrea Cherchi

Olin jo 80-luvulla käynyt Milanossa useita kertoja, koska Finnair lensi jo silloin Milanoon läpi vuoden. Monesti oli kyse vain yhdestä etapista matkani varrella tai junan vaihto. Kerran olin tulkkaamassa suomalaista mainosfilmiryhmää, tämäkin tapahtui 80-luvulla ja viivyin kaupungissa useampia päiviä. En silloinkaan käynyt vielä Naviglin alueella.

Italia tarjoaa mielenkiintoisia tapahtumia ja laajan skaalan innostavia tutustumiskohteita, tyyliin: jokaiselle jotakin. Turismi elää ja muuttaa muotoaan. 90-luvun alusta alkaen olen saanut olla oppaana ja tulkkina suomalaisille ryhmille Milanossa. Messu- ja työmatkoihin liittyy miltei aina illalliset ja näin ollen Naviglio Granden maineikkaat ravintolat ovat tulleet minulle tutuiksi, kuten myös sen mielenkiintoinen ja värikäs ilta- ja yöelämä.

Milano on hyvä tukikohta business-ryhmille, siellä on kansainvälisiä messuja ja sieltä pääsee helposti yritysvierailuille tai miksei myös omatoimiretkille Torinoon, Comoon, Parmaan jne.

Porta Ticinesen lähellä sijaitsevat Naviglio Grande ja Darsena satama-allas ovat iltaisin elämää sykkiviä kohteita, joissa on aperitivo- ja ruokapaikkoja joka lähtöön (trattoria, osteria, pizzeria, ristorante) tarjolla on myös etnisiä vaihtoehtoja.

Teksti: Maarit Kerojärvi Kuvat: Andrea Cherchi

Foto: Andrea Cherchi
Foto: Andrea Cherchi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s