Hidasta ruokaa Italiassa

Bergamo ja Riccionen unikot 049Italiassa on omat pikaruokaperinteensä kuten palapizza, piada-rieska, crescione tai cascione piirakka. Roomassa Piazza di Spagnalla avattiin Mc Donalds vuonna 1986, se oli sarjassaan toinen myyntipiste Italiassa. Ensimmäinen oli avattu Bolzanossa, Etelä-Tirolissa jo edellisenä vuonna. Suomen ensimmäinen Mc Donalds avattiin 1984.

Italialaisille ruokailuun liittyy nautintoa ja yhdessäolon iloa. Ystävät ja kaveriporukat sopivat treffejä osteriaan, trattoriaan, pizzeriaan tai ristoranteen aina tilanteen mukaan. Tärkeille juhlille valitaan pöytä tutusta tai muuten vain maineikkaasta ruokapaikasta ja menyy on pitkän kaavan mukaan. Jos kosintavaiheessa mies haluaa tehdä vaikutuksen, hän valitsee tarkkaan ravintolan. Tämänlaisissa tilanteissa ravintolan valinta viestii monta asiaa. Jos kyseessä on rento kaveri-ilta, mennään pizzalle.

AM tour 2 fino a Siena 004  AM primo tour 2015 016

Vuonna 1986 Italiassa syntyi nyt jo maailmanlaajuiseksi ennättänyt pikaruuan vastajärjestö nimeltä Slow food. Järjestön tunnukseksi valittiin etana. Idean isänä oli Carlo Petrini Cuneon läänissä Bra-nimisessä kaupungissa Piemontessa. Petrini haluaa korostaa perinneruokien tärkeyttä ja rajoittaa elintarvikkeisiin kohdistuvaa geenitekniikkaa. Järjestö haluaa muistuttaa hitaan ruokailun nautinnollisesuudesta. Kiire jätetään ravintolan oven ulkopuolelle. Nykyisin Slow Food on myös kustantaja joka painaa korkeatasoisia gastronomian julkaisuja, kuten Assaggi ja Osterie d’Italia. Järjestö on nykyisin 130:ssä maassa. http://www.slowfood.it/

Italiassa enogastronominen turismi on yleistä. Hyvä ruoka ja varmalla maulla valitut viinilistat saavat nautiskelijat lähtemään viikonloppumatkalle. Nimekkäät ravintolat järjestävät gastronomisia iltoja kutsumalla maineikkaan master chef’in paikalle. Paikat täyttyvät ennakkovarauksilla. Ravintolan lähellä sijaitsevissa maatilamatkailukohteissa on mahdollisuus tasokkaaseen yöpymiseen.

Italiassa hyvä ruoka on arvossaan. Kattaukset ovat hillityn tyylikkäitä. Silmänruokaa halutaan ja sitä on aina tarjolla. Kilpailu asiakkaista pitää ruuan ja tarjoilun tason korkealla.

Teksti ja kuvat Maarit Kerojärvi

Brescia Milano 2015 huhtikuu 280  Brescia Milano 2015 huhtikuu 285  Toscana Crete Senesi 048  Laghi Como e Garda 208  Bike + Padre Pio 098  Bike + Padre Pio 100

Bergamo ja Riccionen unikot 070  AM primo tour 2015 195  IMG_6674[1]IMG_6620[1]

AM primo tour 2015 194  AM primo tour 2015 197

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s